Prostat biyopsisi nasıl yapılır? Prostat biyopsisi, prostat kanserinin kesin tanısı için mutlaka gerekli olan bir tıbbi işlemdir. Prostat kanserinin kesin tanısı ancak prostat biyopsisi ile konur. Prostat kanseri erkek kanserleri arasında en sık görülen kanser türüdür. Erkeklerde kansere bağlı gelişen ölümlerde ikinci nedendir. 50 yaşın üzerinde olup idrar yolu ile ilgili şikayetleri olan ya da hiç bir şikayeti olmadığı halde kontrol amacı ile gelen erkeklerde prostat muayenesi ve kan PSA seviyesine bakılarak prostat kanseri taraması yapılmalıdır.
Prostat Biyopsisi Kimlere Yapılmalıdır?
Prostat muayenesinde şüpheli bir durumun tespit edilmesi ya da kan PSA seviyesinin olması gerekenden daha yüksek olması durumunda prostat biyopsisi gerekir. Ancak kan PSA ölçümü biyopsiye karar vermeden önce en az iki defa yapılmalıdır. PSA için normal kabul edilebilecek bir değer yoktur. Bu yüzden yükselen ya da yüksek kalan PSA değeri varsa biyopsi gerekir. Bazıları da PSA değerinin 3 ng/dl’nin üzerinde olmasını biyopsi için yeterli bulur. Kan PSA seviyesi prostat hacmi ve yaş ile birlikte değerlendirilmelidir.
Kaç Çeşit Biyopsisi Vardır?
Prostat biyopsisinin makattan ultrason ile girilerek yapılan klasik biyopsi ve MR görüntülemelerinden yararlanılarak yapılan füzyon prostat biyopsi olmak üzere iki türü bulunmaktadır. Füzyon biyopside, biyopsi işleminden önce prostatın MR ile görüntüleri alınır. Prostat içindeki şüpheli kanser odakları tespit edilir. MR ile elde edilen bu görüntüler, füzyon biyopsi cihazına aktarılır. Biyopsi sırasında bu şüpheli bölgelerden de biyopsi alınır. Füzyon biyopsi ile prostat içindeki kanseri gözden kaçma olasılığı daha azdır.